Sagt om mig

Om manusutveckling, lektörsutlåtande och språkgranskning

Det finns en stor utmaning i den fina balansgången mellan att ge beröm och kritik. Jag kände mig trygg hela tiden och texten blev mycket bättre!

Det var mycket nervöst innan jag öppnade det första omdömet. Jag tycker Linda bemästrar denna uppgift mycket bra!

Lektörsutlåtandena var mycket värdefulla, speciellt i början då jag inte hade en aning om kvaliteten på det jag skrivit. Lärdomarna handlar mycket om sättet att tänka och värdet av att få hjälp med texten. Jag tror att även om jag skulle skriva hundra romaner skulle jag behöva hjälp med andra kompetenta ögon.

Språkgranskningen var helt enkelt jättebra och jag insåg att det mest framgångsrika var att hålla med fullt ut.

Stort tack för din insats! Jag är imponerad.

Oktober 2018 till oktober 2020

Torbjörn är författare till spänningsromanerna ”Det mörka hatet”, utgiven som ljudbok mars 2020. ”Den mörka hämnden” kommer 23 februari på Storytel. Det kommer mer om Gustaf och Sofia.

Torbjörn Sundström

Om lektörsutlåtande

Vilken kick! Jag har en lektör jag kan lita på. Lektörsutlåtandet gav mig massor av energi och pepp.

Det finns så mycket positivt i Lindas omdöme att jag går omkring med en pirrig glädje som får mig att le lite fånigt emellanåt.

När jag fick tillbaka det utförliga utlåtandet för mitt första romanutkast slukade jag det. Nästan utan att blinka scrollade jag mig igenom kommentarerna hon dessutom lämnat direkt i manuset. Efteråt satt jag flämtande framför brasan och bara log. Rusade upp och hämtade ett glas vin och satte mig sedan igen. Så tryggt jag landat i hennes ord.

Jag virar in mig i orden och förstår såklart att det finns massor att jobba med, men ändå. Så viktiga och värmande några snälla ord kan vara för en skrivande själ.

Frågeställningen hon ber mig fundera över är klockren. Precis det jag själv känt men inte satt ord på lyfte hon till en medveten nivå. Och det hon pekar på som jag behöver arbeta med känns också som det jag själv haft mest funderingar kring. Det handlar om att förstärka vissa delar och eventuellt tona ner andra för att ge berättelsen en tydligare karaktär.

Laddad med uppmuntran, kloka ord och funderingar kring mitt manus går jag nu in i redigeringsfasen och hoppas att jag kommer ut ur den med en spännande, varm och läsbar bok som jag vill låta andra läsa.

Tack Linda för uppmuntran och kloka kommentarer, råd och förslag. Om någon som läser detta funderar på att anlita en lektör, så säger jag bara: gör det! Och jag kan varmt rekommendera Linda Vestergren.

Mars 2019

Ann Lindström

Författare till relationsromanen "Kasta pärlor". Läs mer om Anns skrivprocess på bloggen www.annlindstrom.se.

Om lektörsutlåtande

Jag fick en riktig energikick! Utlåtandet var som en liten skrivkurs i sig genom de goda råden och checklistorna.

En lärdom jag tar med mig är hur mycket bättre det blir om man först skalar av för att sedan blåsa upp de scener som är viktiga. Det är som en magisk trollformel.

När jag skickade mitt manus till lektörsläsning så visste jag inte hur jag skulle få berättelsen att lyfta och bli intressant. Med Lindas hjälp har jag nu fått fram en helt annan nerv i berättelsen, och mejslat fram vad det är jag egentligen vill säga.

Allt var mycket pedagogiskt uppställt och förklarat. Det märks så tydligt att Linda står på författarens sida – och det är skönt att känna tycker jag. Vänskaplig uppmuntran, goda råd och utan pekpinnar. Det lyfter både författaren och texten! Det är lärdomar och råd jag kan ta med mig till nästa skrivprojekt.

Framför allt var det värdefullt för mig att få hjälp att se vad som kunde strykas. Men lika värdefullt var det att få veta vad som faktiskt var bra och fungerade.

Förutom det gedigna utlåtandet med förslag på förändringar som varit till stor hjälp så fick jag en riktig energikick. Efter att en period ha tvivlat på manuset (det var nästan på väg ner i papperskorgen) blev jag istället inspirerad att slutföra skrivprojektet (nu kommer det att bli en bok istället).

Jag fick förnyad energi som spillt över på andra skrivprojekt. Tack Linda!

November 2018

Annika Gustavsson

Författare till den historiska relationsromanen "Bara glöm henne". Annika har också skrivit boken "Måndagsbarn", utgiven på Idus Förlag och som ljudbok, Läs mer på www.uggleskytten.se

Om synopsisanalys

Du är verkligen en kunskapskälla att ösa ur!

Stort tack för din analys, jag gillar det jag läser! Den har givit mig massor. Mycket mer än jag vågade hoppas på. Det är väl värt insatsen att emellanåt anlita ett proffs!

Utifrån synopsisanalysen har jag gjort en handlingsplan för hur jag ska angripa mitt manus. Så nu är det ”bara” att skriva.

Oktober 2018

Erika Engström

Författare till fyra kapitelböcker utgivna 2001-2003. Skriver nu spänningsromaner för unga vuxna. Startat skrivargrupp 2016.

Om lektörsutlåtande och språkgranskning

Linda kan konsten att komma med konstruktiv kritik på ett ödmjukt sätt så att det inte sårar. Det är så viktigt eftersom det kan vara känsligt att lämna ut sin text.

Linda Vestergren på Manuslejonet har noggrant och detaljerat arbetat med mitt manus. Hon har arbetat både med textens dramaturgi och med språket. Hon har hittat saker som jag själv förmodligen inte skulle lägga märke till.

Utlåtandet var i ett rikt omfång och jag har aldrig varit med om det förut när jag anlitat lektörer. Linda har verkligen lagt ner mycket arbete på min text för att den ska bli så bra som möjligt. Jag kan varmt rekommendera henne till den som söker en lektör.

September 2018

”Rosenträdgården” är utgiven på Viola förlag.


”Josefine och kronprinsen” är utgiven på Saga Egmont och finns både som ljudbok och e-bok.

Jessica Storbjörk

Aktuell med "Josefine och kronprinsen" och "Rosenträdgården", en samling feelgoodnoveller. Författare även till "Lelle kickar boll: nästan som Zlatan" och "Alicia & Elixiret". Kontakt Jessica: www.textbyggaren.se och www.facebook.com/jessicastorbjork

Om lektörsutlåtande och manusutveckling

Det är en härlig känsla att känna sig helt och hållet nöjd med sina verk. Det hade jag aldrig gjort om jag inte anlitat Manuslejonet.

Trots att jag själv är lektör behöver jag hjälp i mitt eget författande. Det finns ingen som skriver så bra att inte manuset kan bli bättre med hjälp av en pedagogisk och skarpsynt lektör – en sådan som Linda!

För att få någon ordning på mina noveller skickade jag några av dem till Linda och med hennes hjälp fick jag struktur, insikt och goda råd för att utveckla dem. Ett par av dem gav jag ut som singelnoveller.

Jag uppskattade också att jag fick möjligheten att diskutera övergripande kring hur jag vill gå vidare och till exempel sammanställa en novellsamling. Det som Linda lyfte fram i utlåtandet kan jag applicera på mina övriga noveller.

En lektör är som en personlig rådgivare, någon som vill mina texter väl. Linda är superduktig på det!

Augusti 2018 till juli 2020


Lena M Johansson

Författare till novellerna "Charlies hämnd", "Den första gång" och "Aldrig något annat". Se http://ordhyllan.se/bocker/. Utöver det är Lena diplomerad lektör, språkgranskare och korrekturläsare. Läs mer om hennes verksamhet på www.ordhyllan.se

Om lektörsutlåtande

Utlåtandet har lyft manuset ännu ett par nivåer. Manuset blev renare och storyn tydligare. Vissa kommentarer tar jag med i mitt framtida skrivande, för att titta på när självförtroendet tryter.

Jag är så nöjd. Tack för att du tog dig an mitt manus med ett sådant intresse och engagemang. Jag uppskattar att du ställer frågor och på så sätt pushar mig att ta beslut i sådant som jag inte varit så tydlig med för mig själv.

Bland annat blev inledningen mer rätt på och slutet mer tillfredsställande för läsaren. En av de saker som varit viktigast för mig var att särskilja två karaktärer. Det gjorde en av de viktigaste karaktärerna mer framträdande och hennes personlighetsdrag fick komma fram på ett mycket bättre sätt.

Jag uppskattar också att du tittade igenom tre scener igen efter bearbetningen, för att jag skulle hitta rätt ton för den karaktären. Det hjälpte mig enormt mycket.

Förutom ovanstående blev jag otroligt glad för allt det positiva du skickade med. Det fick mig verkligen att hitta energin som behövdes för att orka igenom det stora redigeringsarbetet.  Det betydde väldigt mycket.

Stort tack för allting! Jag kommer definitivt anlita dig igen om jag har behov av en lektör i framtiden.

Juli 2018

Stina Flodén

Författare till "I skuggan av döden", första delen i Vanja-serien, deckare med övernaturliga inslag. Kontakt Stina: www.stinafloden.com

Om språkgranskning

Jag är väldigt nöjd med Lindas genuina arbete när hon språkgranskade manuset till ”Nu sticker jag!”

Hon var noggrann, nyfiken och peppande i sina kommentarer samt höll tidplanerna.

Jag rekommenderar Linda varmt och kommer med säkerhet vända mig till henne igen när det finns passande manuskript till genomläsning.

Juni 2018

Eva Ludvigsen

Författare till flera ungdoms- och vuxenböcker. Skriver även om vad det innebär att ha typ 1-diabetes och har doktorerat inom diabetesområdet. Aktuell med ungdomsboken "Nu sticker jag!" som kom i augusti 2018. Läs mer på www.evaludvigsen.wordpress.com

Om lektörsutlåtande

Det som främst hjälper mig är hur jag kan utveckla samspelet mellan karaktärerna och få in lite mera konflikter dem emellan.

Det har jag inte riktigt tänkt på på det sättet innan, så det var en tankeväckare! Även att förstärka sinnesrörelserna hos figurerna.

Jag tyckte också att din analys av tidslinjen och själva storyn hjälpte mig att tänka lite nytt. Dina förslag på att ändra händelsernas timing var också mycket bra.

Du gör det här jättebra! Jag tycker om att det rent grafiskt är snyggt uppställt, bra med vissa saker i punktform, relevanta rubriker, proffsigt, väl underbyggt och diagnosen är lätt att ta till sig!

Jag rekommenderar dig gärna och vill gärna anlita dig för del tre!

November 2017

Henrik Wennesund

Författare till "Kamrat .367" som är första boken och "Operation Liepaja" som är andra boken i en serie på tre. Konsult och småföretagare. Kontakt Henrik: www.wennesund.se

Om lektörsutlåtande

Utlåtandet var kristallklart. Linda har en pedagogisk förmåga som gör det lätt att ta till sig hennes synpunkter och kritik då den är konstruktiv och väl balanserad.

Linda har genom ett genomgripande arbete tagit sig an manuset och lämnat kommentarer, synpunkter och råd på ett sätt som varit pedagogiskt och lätt för mig att ta till mig. Det jag främst jobbade extra med var textekonomi och vilken sorts bok jag ville skriva.

Jag gick enligt Lindas råd och anvisningar igenom texten och strök stora delar som var utfyllnad och som bromsade upp framåtrörelsen. Det fick manuset att bli mer fokuserat och med bättre tempo. Detta gjorde stor skillnad.

Utlåtandet var pedagogiskt och kristallklart. Jag förstod hela tiden precis vad Linda menade och fick ett antal aha-upplevelser när jag insåg hur rätt hon hade. Hon har förmågan att på ett balanserat sätt påpeka och visa på brister och vad som kan göras bättre. Min känsla i det utlåtande jag fick är enbart positiv.

Omfattningen
Jag ansåg att mitt manus behövde en genomgripande och utförlig genomgång. I mitt fall var utlåtandet helt i paritet till vad jag själv tycker behövdes. Det var mycket att kommentera och ändra på. Dessutom, om man anlitar en lektör vill jag känna att det är ordentligt och professionellt genomgånget och det tycker jag Linda gjort.

Tack Linda för ett strålande arbete. Du får gärna använda mig som referent i ditt fortsatta arbete som lektör och jag hoppas så småningom få anlita dina tjänster igen.

Oktober 2017

Jan-Eric Boo

Författare till "Livet har sitt pris", "Döden har sitt pris" och "Allt har sitt pris". Kontakt Jan-Eric: www.janericboo.se

Om förstakapitelanalys och synopsisanalys

Du gav mig det där självförtroendet att fortsätta skära bort dödkött… du visade hur mycket mer spänning det gav.

Tack Linda. Dessutom för all uppmuntran!

Nu jobbar jag med att föra in förbättringarna i dokumentet.

Jag lägger all tid jag har på att förädla språket och öka spänningen i manuset och hoppas att det räcker för att nå ända fram till utgivning.

November 2017 till oktober 2019

Spänningsromanen ”Dödligt begär”, som är första delen om Victor Carras och gavs ut som ljudbok 2019. Medverkar även i antologin ”Crime Göteborg” som kom ut i september 2018.

Lisa Brunnström

Om förstakapitelanalys

Jag kommer definitivt att tipsa andra om dina kunskaper, det märktes att du kunde ditt område.

Tack så mycket för genomgången, det blev rakt på sak och effektivt precis som jag vill ha det!

Fick jättebra feedback från dig och känner mig taggad att förbättra. Är inspirerad att fortsätta manusskrivandet.

Jag räknar med att vi hörs framöver när jag kommit längre med manuset.

September 2017

Skräckantologi som Jessika medverkar i. Fler finns på hennes hemsida.

Jessika Lilja

Författare skräck, fantasy, feelgood, barn- och ungdomsböcker. Medverkar i flera antologier, Jessicas hemsida: https://jessikalilja.com/

Om lektörsutlåtande

Tonen är rak och det tycker jag om. Speciellt dina synpunkter gällande darlings, trovärdighet och röda tråden kommer att vara till hjälp i mitt arbete.

Tack för ditt gedigna arbete! Det märks att du verkligen lagt ner tid på uppgiften!

Jag tycker dina utlåtanden är klara. Inget lämnas åt slumpen utan jag får ta del av dina synpunkter på ett tydligt sätt.

Inget i ditt utlåtande känns överflödigt även om det är långt och ingående.

Jag tror definitivt du kommer lyckas som lektör!

Juli 2017

Linda Schönbeck

Författare till deckare som utspelas på Bjärehalvön

Behöver du hjälp? Berätta mer här

14 + 5 =

Fler sätt att kontakta mig

linda.vestergren
@manuslejonet.se

07200-68660